Često postavljana pitanja


U kakvom su odnosu Imunološki zavod d.d. i javna ustanova Imunološki zavod?

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 30. srpnja 2015. godine donijela Odluku o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod temeljem koje je, na sjednici održanoj 20. kolovoza 2015. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o  osnivanju Imunološkog zavoda kao javne zdravstvene ustanove koja je od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku (NN 91/2015).

Na sjednici održanoj 14. lipnja 2018. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod, KLASA: 022-03/18-04/155, URBROJ: 50301-26/09-18-4,  nakon čega su obje pravne osobe, i Imunološki zavod d.d i ustanova Imunološki zavod, nastavile poslovati kao dvije pravne osobe.

U kakvom je statusu proces dobivanja proizvodnih dozvola?

HALMED je posljednji očevid u Imunološkom zavodu proveo u razdoblju od 18. do 21. siječnja 2016. godine te je utvrđeno da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva.

Postupak davanja proizvodne dozvole za lijekove iz ljudske i životinjske krvi nastaviti će se nakon završetka radova koji su nužni za udovoljavanje zahtjevima Dobre proizvođačke prakse. Javnost će biti pravovremeno informirana o rezultatima predmetnog očevida HALMED-a.

Što je s izgradnjom novih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda?
Odluka o izgradnji novih proizvodnih pogona javne ustanove Imunološki zavod je strateška odluka vlasnika ustanove tj. Republike Hrvatske. Od novoizabrane Vlade Republike Hrvatske očekuje se odluka o daljnjim planovima i dinamici realizacije istih.
Hoće li i kada Imunološki zavod uvesti biljne pripravke od medicinskog kanabisa u Republiku Hrvatsku?
Na skladište Imunološkog zavoda 14. lipnja 2016. godine stigao je pripravak na bazi medicinskog kanabisa izvoznika Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray iz Kanade. Zbog organiziranja proizvodnje unutar Europske unije, proizvođač trenutno nije u mogućnosti isporučiti uobičajene količine medicinskog kanabisa. Nadamo se brzom razrješenju problema s opskrbom.

Na koji način će pacijent moći nabaviti lijekove od medicinskog kanabisa?

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena – po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije – na neponovljivi recept.

Lijekovi se mogu izdavati samo u ljekarnama uz predočenje recepta. Lijekovi se ne nalaze na listi odobrenih lijekova HZZO-a, što znači da pacijent plaća lijek.