Antitoksin za otrov europskih zmija (konjski)


Poskok Riđovka

U Republici Hrvatskoj žive tri vrste otrovnica – poskok, riđovka i planinski žutokrug. Kod sumnje na ugriz zmije otrovnice treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana valja imobilizirati. Oko pet do deset centimetara iznad mjesta ugriza ugrizeni ekstremitet najbolje je podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, a radi usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija. Nužan je hitan prijevoz ugrizene osobe ili životinje u najbližu zdravstvenu ustanovu. Primjena zmijskog protuotrova nezamjenjivo je sredstvo terapije. Sprječava razvoj teške kliničke slike trovanja koja, u nekim slučajevima, može imati smrtan ishod.

Antitoksin za otrov europskih zmija (konjski) upotrebljava se samo za liječenje nakon ugriza zmija iz porodice ljutica (Viperidae), rod Vipera. Polivalentni antitoksin neutralizira apsorbirani otrov zmije. Zbog svog kapaciteta da štiti od otrova čak pet vrsta zmija ljutica (V. ammodytes, V. berus, V. aspis, V. xantina i V. lebetina) ovaj proizvod je jedinstven u svijetu.

Primjena zmijskog protuotrova Imunološkog zavoda najbolji je jamac sigurnosti i zaštićenosti ljudi i životinja od posljedica ugriza ovih europskih zmija otrovnica.

 

Antitoksin za otrov europskih zmija (konjski)

otopina za injekciju

(Immunoserum contra venena viperarum europaearum)

1 boč/ 10 ml