Virusna cjepiva


virus-163471_960_720-neg Edmonston Zagreb

Cijepljenje kao javnozdravstvena mjera najveći je medicinski uspjeh 20. stoljeća i jedna od najučinkovitijih mjera prevencije obolijevanja od zaraznih bolesti. Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.

Virusna cjepiva Imunološkog zavoda pružaju zaštitu protiv uzročnika zaraznih bolesti morbila i rubele. Proizvodimo živa, atenuirana cjepiva koja su visokoimunogena i pružaju aktivnu zaštitu protiv uzročnika ovih bolesti. Zahvaljujući sustavnom cijepljenju djece cjepivima Imunološkog zavoda, u Republici Hrvatskoj morbili i rubela su praktički eliminirani. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je kako upravo cjepivo protiv morbila Imunološkog zavoda, priređeno vlastitim cjepnim sojem Edmonston-Zagreb, postiže izuzetne imunološke efekte, budući da je trajanje zaštitne imunosti nakon cijepljenja bolje nego u slučaju cijepljenja s drugim cjepnim sojevima virusa morbila (WHO/EPI/GEN/93.1). Cjepni soj Edmonston-Zagreb, zbog svega navedenog, nalazi se među najkvalitetnijim i najsigurnijim cjepnim sojevima virusa morbila u svijetu.

Cjepivo protiv morbila

Cjepivo protiv morbila proizvodimo korištenjem visokokvalitetnog cjepnog soja virusa morbila Edmonston-Zagreb. Soj su razvili stručnjaci Imunološkog zavoda, na čelu s akademikom Dragom Ikićem. Stotine milijuna doza cjepiva protiv morbila primijenjene su kod djece u tridesetak zemalja svijeta, bez prijavljenih štetnih učinaka ili mortaliteta. Primjena upravo našeg cjepiva dovela je do značajne redukcije obolijevanja, čime se svake godine spašavaju milijuni života. U današnje vrijeme, a upravo zahvaljući visokoj stopi procijepljenosti djece i posljedično niskoj pojavnosti obolijevanja od ospica, gotovo da je i zaboravljeno koliko su ospice opasna i vrlo zarazna bolest. Virus morbila jedan je od najinfektivnijih humanih virusa. Nakon obolijevanja postoji mogućnost pojave vrlo opasnih komplikacija poput upale pluća, upale srčanog mišića, upale srednjeg uha, a moguća je i pojava upale središnjeg živčanog sustava, koja može rezultirati značajnim oštećenjima mozga oboljele osobe.  Malo je poznata zastrašujuća činjenica da su upravo ospice jedan od vodećih uzroka smrtnosti djece u nerazvijenim zemljama svijeta, u kojima još uvijek postoji problem neuhranjenosti ili pothranjenosti djece.

Cjepivo protiv morbila, živo, liofilizirano, Edmonston-Zagreb, HDS, prašak i otapalo za suspenziju za injekciju

(Vaccinum morbillorum vivum)

1 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/5 doza (2,5 ml)

50 boč/10 doza (5,0 ml)

Cjepivo protiv rubele

Cjepivo protiv rubele proizvodimo korištenjem visokokvalitetnog cjepnog soja virusa rubele RA 27/3. Djeca se obično oporavljaju brže od rubele u odnosu na odrasle, a komplikacije su vrlo rijetke (npr. moguća je pojava upale zglobova ili upale mozga). Posebno su opasni slučajevi zaraze trudnica, pri čemu može doći do prijenosa bolesti na nerođeno dijete, a gdje posljedično može doći do oštećenja organa, organskih sustava ili čak smrti djeteta. Novorođenče s kongenitalnim rubela sindromom, koje je dobilo rubelu od majke prije rođenja, može imati razne simptome poput niske porođajne težine, gluhoće, oštećenja vida (očne mrene i glaukoma), oštećenja srca i mentalne retardacije. Zbog svega navedenoga vidljivo je da je izuzetno važno da kod žena postoji imunost na virus rubele, koja se stječe pravodobnom primjenom cjepiva.

Cjepivo protiv rubele, živo, Imunološki zavod, prašak i otapalo za suspenziju za injekciju

(Vaccinum rubellae vivum)

1 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/5 doza (2,5 ml)

50 boč/10 doza (5,0 ml)

Cjepivo protiv morbila i rubele

Cjepivo protiv morbila i rubele, živo, Imunološki zavod, prašak i otapalo za suspenziju za injekciju

(Vaccinum morbillorum et rubellae vivum)

1 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/1 doza (0,5 ml)

50 boč/5 doza (2,5 ml)

50 boč/10 doza (5,0 ml)