IMZ osigurao pripravak kanabinoida


cannabis-1062904_1280 seedling-1062908_1280

31. svibnja 2019.

U Republiku Hrvatsku stigla je nova pošiljka pripravka kanabinoida.  Distribucija pripravka u ljekarne obavljati će se preko  veledrogerija.

Pripravak je u obliku uljne otopine u bočicama od 25 ml s dozatorom. Izdaje se na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini:

Tilray Oral Solution  10,0 mg THC / 10,0 mg CBD u 1 mL ulja, što je dva do četiri puta jača formulacija u odnosu na prethodne.

Na svakoj bočici nalazi se kapaljka kojom se pripravak može točno dozirati, s oznakama u mililitrima (mL), pri čemu 0,25 mL otopine sadržava 2,5 mg; odnosno 0,5 mL otopine sadržava 5,0 mg aktivnih tvari (THC-a i CBD-a), što omogućava precizno doziranje od strane pacijenta, a sukladno dozi koju je propisao liječnik za određenu indikaciju.

Npr. ako je od strane liječnika propisana doza 2 x 2,5 mg, pacijent će dva puta dnevno (ujutro i navečer) kapaljkom odmjeriti otopinu do oznake 0,25 mL koja odgovara dozi od 2,5 mg THC/2,5 mg CBD.

Kapi se u propisanoj dozi mogu uzimati dodavanjem u jelo ili uz nekoliko gutljaja vode.

Pripravke kanabinoida mogu propisivati izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti, koji sukladno pravilniku mogu preporučiti ove pripravke su: specijalisti neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. Liječnici pripravke kanabinoida propisuju za indikacije i u količinama sukladno Preporukama za doziranje kanabinoida i Tablicama za doziranje donesenim od strane Povjerenstva za primjenu konoplje u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept koji je propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri čemu trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom se radi o pomoćnoj terapiji.

Primjer recepta:

Rp/

Cannabis sativae gtt. peror.

10 mg THC/10 mg CBD

  1. lag. orig. No II (duas), odnosno navesti broj bočica, do max. mjesečne doze od 7,5 g
  2. 2 x 0,25 mL, odnosno prema smjernicama za doziranje Ministarstva zdravstva sukladno indikaciji

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 7,5 g.

Dodatne informacije dostupne su na stranicama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

 

11. studeni 2016.

Preporuke za doziranje pripravaka na bazi medicinske konoplje u obliku uljne otopine sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Tablicu s uputama o doziranju možete pronaći klikom na link: https://zdravlje.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-1297/lijekovi-i-medicinski-proizvodi-1349/1349 .

9. studeni 2016.

U Hrvatsku je stigla nova pošiljka lijeka na bazi medicinske konoplje. Lijek je u obliku ulja u bočicama od 25 ml s dozatorom i zamjenjuje povučene kapsule s tekućim punjenjem. Temeljem odobrenja za puštanje u promet od 3. studenoga 2016. godine, isti se distribuira u ljekarne od 7. studenoga 2016. godine. Lijek se izdaje na liječnički recept i dostupan je u dvije formulacije:

  • Ulje konoplje u bočicama, Tilray Drops (Cannabis Sativa Oil) 5,0 mg THC-a/5,0 mg CBD-a po 1 mL ulja
  • Ulje konoplje u bočicama, Tilray Drops (Cannabis Sativa Oil) 2,5 mg THC-a/2,5 mg CBD-a po 1 mL ulja

Upute za uporabu ulja medicinske konoplje u bočicama možete pronaći na mrežnoj stranici izvoznika www.tilray.hr.

4. kolovoz 2016.

Imunološki zavod je, na preporuku proizvođača Tilray iz Kanade, odlučio povući iz prometa  bočice s 200 kapsula s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 5,0 mg THC-a / 5,0 mg CBD-a po kapsuli Lot: 7395114323536524 i bočice s 200 kapsula s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 2,5 mg THC-a / 2,0 mg CBD-a po kapsuli Lot: 4234166151677997, a zbog neispravnosti u kakvoći lijeka klase III (variranje mase proizvoda uzrokovano oštećenjem kapsula tijekom transporta).

Proizvođač će nadomjestiti povučene proizvode s proizvodima u obliku ulja u 25 ml bočici s dozatorom. Zamjensko ulje u 25 ml bočici s dozatorom biti će u formulaciji 5,0 mg THC-a / 5,0 mg CBD-a, odnosno 2,5 mg THC-a / 2,5 mg CBD-a, a isti bi se mogli naći u prodaji krajem kolovoza 2016. Napominjemo da navedeno oštećenje nema nikakve štetne posljedice na zdravlje i sigurnost pacijenta.

14. lipanj 2016.

Uvoz biljnih pripravaka od indijske konoplje u Republiku Hrvatsku reguliran je Pravilnikom o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama predmetnog Pravilnika. Pravilnicima se, po prvi put u Republici Hrvatskoj, omogućuje propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio Imunološki zavod koji je uspješno zaključio pregovore s proizvođačem Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray iz Kanade. Prva pošiljka lijeka na bazi medicinske konoplje zaprimljena je u Imunološkom zavodu 14. lipnja 2016. godine. Lijek će biti distribuiran u ljekarne i moći će se nabaviti na liječnički recept. Lijek će biti dostupan u dvije formulacije:

  • kapsule s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 5,0 mg THC-a/ 5,0 mg CBD-a po kapsuli
  • kapsule s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 2,5 mg THC-a/ 2,0 mg CBD-a po kapsuli.

Zbog pojačanog interesa javnosti za lijekove bazirane na indijskoj konoplji, odgovore na često postavljana pitanja možete pronaći ovdje te na mrežnim stranicama izvoznika www.tilray.hr .