Često postavljana pitanja


U kakvom su odnosu Imunološki zavod d.d. i javna ustanova Imunološki zavod?

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 61. sjednici održanoj 2. lipnja 2021., na prijedlog Ministarstva zdravstva, donijela Zaključak o prihvaćanju Okvira i smjernica Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda.

U Okviru i smjernicama Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda revitalizacija proizvodnje planira se provedbom tri mjere:

  1. statusno rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda d.d. i javne ustanove Imunološki zavod prijenosom imovine i obveza trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. na Republiku Hrvatsku, kojim trgovačko društvo prestaje i aktivnosti se nastavljaju u javnoj ustanovi Imunološki zavod
  2. financiranje, izgradnja i stavljanje u funkciju nove tvornice za proizvodnju imunoloških lijekova na lokaciji Brezje, Sveta Nedelja
  3. proizvodnja imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe i za tržište kojom se osigurava isplativost i održivost proizvodnje.

Izvor: https://vlada.gov.hr/sjednice/61-sjednica-vlade-republike-hrvatske-32246/32246

U kakvom je statusu proces dobivanja proizvodnih dozvola?

HALMED je posljednji očevid u Imunološkom zavodu proveo u razdoblju od 18. do 21. siječnja 2016. godine te je utvrđeno da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva.

Postupak davanja proizvodne dozvole za lijekove iz ljudske i životinjske krvi nastaviti će se nakon završetka radova koji su nužni za udovoljavanje zahtjevima Dobre proizvođačke prakse. Javnost će biti pravovremeno informirana o rezultatima predmetnog očevida HALMED-a.

Što je s izgradnjom novih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda?
Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 61. sjednici održanoj 2. lipnja 2021., na prijedlog Ministarstva zdravstva, donijela Zaključak o prihvaćanju Okvira i smjernica Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda.

Više možete pročitati klikom na sljedeću poveznicu: https://vlada.gov.hr/sjednice/61-sjednica-vlade-republike-hrvatske-32246/32246 

Hoće li i kada Imunološki zavod uvesti biljne pripravke od medicinskog kanabisa u Republiku Hrvatsku?
Na skladište Imunološkog zavoda 14. lipnja 2016. godine stigao je pripravak na bazi medicinskog kanabisa izvoznika Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray iz Kanade. Zbog organiziranja proizvodnje unutar Europske unije, proizvođač trenutno nije u mogućnosti isporučiti uobičajene količine medicinskog kanabisa. Nadamo se brzom razrješenju problema s opskrbom.

Na koji način će pacijent moći nabaviti lijekove od medicinskog kanabisa?

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena – po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije – na neponovljivi recept.

Lijekovi se mogu izdavati samo u ljekarnama uz predočenje recepta. Lijekovi se ne nalaze na listi odobrenih lijekova HZZO-a, što znači da pacijent plaća lijek.